Search
zaterdag 22 januari 2022

Sjeng de vuursalamanderman

Lengte:13,7 cm    Gewicht: 15 gram

Sjeng was maandenlang de enige man in de groep en had op jonge leeftijd al een heel harem te onderhouden. Hij heeft het er maar druk mee. "Sjeng the man" valt als een blok voor wat oudere dames. Hoopte vurig op de komst van meer mannen om zowel de lusten als de lasten wat te verdelen, vanaf september 2012 is hij niet meer de enige man in de groep. Sjeng heeft een eigen twitter-account @VurigeSjeng.

Sjeng houdt niet van vissen.

SPONSOR:  Stichting Dierenrampenfonds  

 

Maria

 

Lengte:17,6 cm    Gewicht: 37 gram

Jaargenote en boezemvriendin van Elske, ze gingen samen stappen en werden vlak bij elkaar aangetroffen. Een stevige dame, als u haar adopteert krijgt u heel wat vuursalamander voor weinig geld.Heeft een uitgesproken voorkeur voor wat jongere mannen (Sjeng!).

SPONSOREN: Rob Veen en Claire
Heisteeg- Centre Tigouleix in de Creuse: www.tigouleix.nl

 

Ankie

Lengte:15,2 cm    Gewicht: 17,5 gram

Ankie kiest haar eigen weg, waar anderen links gaan gaat zij rechts en andersom. Vrijgevochten type en nog ongebonden. Blijft altijd staan op haar strepen. Zou graag nog wat meer van de wereld zien en krijgt daarvoor nu de kans in de vuursalamander-opvang. Ankie eet het liefst naaktslakken en regenwormen.

SPONSOR: De salamandervereniging

 

Benjamin

Lengte: 5,8 cm    Gewicht: 1,5 gram

Benjamin is de allerkleinste van de groep, een schattig vuursalamandertje dat nog op een half beukenblaadje past. Benjamin is een beetje een zorgenkindje, hij zag wat pips om de neus en is daarom ter observatie overgebracht naar twee beroemde salamanderdokters van de Universiteit van Gent (Dr. Frank &  Dr. Ann). Zij gaan onderzoeken wat er met hem aan de hand is.Als Benjamin zich weer wat beter voelt mag hij terug naar zijn maatjes.  

SPONSOR: The Wandering Herpetologist

 

Brummel

Brummel is een Gelders dialectwoord voor braam. Brummeltje is een mannetje en is geadopteerd door Thijs Schippers en Teunis Achterkamp als vertegenwoordigers van de Stichting Natuur en milieu platform Brummen.

SPONSOR: Stichting Natuur en milieu platform Brummen 
www.snmp-brummen.nl

 

Kemal

nr 32, man

Vanuit Turkije ontvingen we een verzoek voor adoptie van vuursalamander Kemal.  Kemal zit nu in de opvang maar als hij in het mooie Cappadocië is logeert hij altijd bij Barbara in Kemal's Guest House Göreme, in het hart van Cappadocië. 

SPONSORen: Barbara en Kemal van Kemal's Guest House 
www.kemalsguesthouse.com

 

Sproet

Sproet is geadopteerd door de basisschool OBS uit Wilp-Achterhoek. Zij hebben op 20 maart, in de ijzige kou en bij een gevoelstemperatuur van -9, hun jaarlijkse sponsorloop gehouden en dit jaar was dat voor de vuursalamander. Sproet is beretrots op zijn gele "sproeten" en natuurlijk ook op alle leerlingen die zich voor hem de longen uit hun lijf hebben gerend.

SPONSOR: Basisschool OBS Wilp-Achterhoek 

 

Rockwool

nr 40, juveniel 

De vuursalamander wordt met uitsterven bedreigd, in het laatste leefgebied in Zuid-Limburg is de soort in enkele jaren heel hard achteruit gegaan. De oorzaak van het het uitsterven van deze prachtige landsalamander is nog onbekend en wordt momenteel door wetenschappers onderzocht. De vuursalamander heeft zijn naam te danken aan zijn vuurdoop. Verborgen tussen stapels brandhout werd hij per ongeluk wel eens in het vuur gegooid. Mensen zagen het dier uit het vuur vluchten en gaven hem deze naam mede vanwege zijn vermeende onbrandbaarheid. 
Rockwool en de vuursalamander hebben veel gemeen. Daar waar de vuursalamander zich zelf kon beschermen tegen het vuur, beschermt ROCKWOOL met haar producten mensen en bezittingen tegen het vuur. ROCKWOOL staat bekend om de onbrandbare isolatie waarmee zij een onmiskenbare bijdrage levert aan de veiligheid van mens en bezittingen. Daarnaast blijft ROCKWOOL zich inzetten voor het verbeteren en verduurzamen van haar processen en de kwaliteit in de gebouwde omgeving. Daarmee draagt ROCKWOOL zorg voor een kwalitatieve habitat van de mens, immers Rockwool draagt ook bij aan bescherming tegen geluid en oververhitting en energieverlies in de zomer.

SPONSOR: De firma ROCKWOOL
www.rockwool.nl

 

Sam

Sam (nr 41, subadult)

Sam is vernoemd naar een jongen die heel graag boswachter wil worden. Sponsor Daan van der Elsken had ook dezelfde droom toe hij kind was . Inmiddels is Daan ecoloog en is zijn droom uitgekomen. Sam en Daan gaan regelmatig op pad om mooie avonturen in de natuur te beleven en hopen samen ook nog eens een echte Nederlandse vuursalamander te kunnen bewonderen in het veld. Met deze sponsoring wil Elsken Ecologie bijdragen aan een mooie toekomst voor de vuursalamander.

SPONSOR: Daan van der Elsken, Elsken Ecologie

 

Connie

nr 46, vrouw

Een van de laatst gevangen vrouwtjes is Connie, zijn is geadopteerd door Veldbiologische Werken, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in onder andere Natuur en Milieu-educatie. In april is zij moeder geworden van 34 jonkies.

SPONSOR: Veldbiologische Werken
www.veldbiologischewerken.eu

 

 

Luci

Nr. 48, vrouw

De naam LUCI komt van het woord lucifer wat natuurlijk erg toepasselijk is voor een vuursalamander. Luci is een vurige salamander met een neusje voor een goede waterkwaliteit en goede bodemchemische omstandigheden. Vandaar dat juist dit vrouwtje is geadopteerd door Onderzoekcentrum B-WARE uit Nijmegen (evenals Ravon gevestigd in het Mercator III gebouw). B-WARE heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de bronsystemen in het Bunderbos. Tijdens het veldwerk hebben de onderzoekers helaas meerdere dode vuursalamanders gezien en maar één levende. B-WARE steunt de actie van Ravon dan ook van harte en hoopt dat er op termijn weer een grote populatie vuursalamanders kan leven in Zuid-Limburg. Luci zal hierbij gaan helpen!

Sponsor: B-ware

 

Loki

Stichting Herpetofauna is nauw betrokken bij de prachtige natuur in binnen- en buitenland waarin reptielen en amfibieën een belangrijk deel uitmaken, het is dan ook niet vreemd dat we ons al meerdere jaren geroepen voelen om onze inheemse vuursalamander te helpen. We geloven als stichting sterk in het pad van de samenwerking met alle partijen en particulieren die zich met het lot van deze dieren bezighouden.Hopelijk is Loki de eerste , maar zeker niet de laatste die we als stichting kunnen en mogen adopteren, bedankt voor ieders hulp bij dit belangrijke project.

Sponsor: Stichting Herpetofauna

 

Saramander

nr 51, juvenile

The Madison Area Herpetological Society has decided to name the salamander Saramander to honor Sara Viernum in helping raise awareness and funds in the US. The Madison Area Herpetological Society decided to donate to the Adopt-A-Salamander fundraiser that The Wandering Herpetologist runs for SOS Vuursalamander during a presentation that TWH co-founder Sara gave during an MAHS meeting about the new chytrid fungus and the decline of fire salamanders in the Netherlands.  
The Madison Area Herpetological Society is located in Madison, Wisconsin and strives to educate enthusiasts and the general public about frequently misunderstood reptiles and amphibians. It also gives a community a basis for expertise on issues dealing with local laws, ordinances, and conservation.

Sponsor: Madison Area Herpetological Society

 

Alfred 

Vernoemd naar Alfred Jodokus Kwak. Ik ben geadopteerd dankzij de sportieve inspanning van Margo en Jeroen van de Provincie Limburg. Mede door de financiële bijdragen van hun sponsoren kan ik hopelijk gauw terugkeren naar mijn thuis in de bronbeekjes van het Bunderbos, samen met mijn vriendjes en vriendinnetjes. 

Henk

Met mijn gitzwarte kleur doe ik denken aan Henk de mol, de beschermheer van Alfred Jodokus Kwak. Ik heb mijn eigen unieke kleurenpatroon, met gele vlekjes op mijn zwarte huid. Mijn beschermers zijn Margo en Jeroen, van de provincie Limburg. Dankzij hun sportieve inzet konden ze mij adopteren en zo krijg ik een kans om samen met vuursalamander Alfred terug te keren naar ons thuis, de kwelbronnetjes in het Bunderbos.

Sponsor: Limburgs landschap

 

Fuego, Jordi en Tariq

The Wandering Herpetologist adopteerde begin 2014 maar liefst 3 schattige mini-vuursalamanders. Jordi Janssen & Tariq Stark kregen ieder eindelijk hun welverdiende eigen vuursalamander, het derde exemplaar kreeg een exotische naam (Fuego=vuur). 

Sponsor: The Wandering Herpetologist

 

Heinz, Jo en Willemien

Heinz (nr 20, mannetje)
Lengte:16,6 cm Gewicht: 25,3 gram

Jo (nr 22, mannetje)
Lengte 14.5 cm, Gewicht: 17.3 gram

Willemien (nr 23, vrouwtje)
Lengte 16.0 cm, Gewicht: 29.9 gram

De Stichting Dieren in Nood (uit Maastricht) ondersteunt het vuursalamander actieplan met de adoptie van 3 salamanders. De salamanders zijn vernoemd huidige en vroegere bestuursleden van deze Stiching. 

Sponsor: Stichting Dieren in Nood

 

Copyright 2022 by DNN corp Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top